castígate

blog del 1r ESO E de l'IES Ramon Llull

PERIÒDIC DEL DIA 10

nicole-kidmanEls pares, els mestres, els llibres, les enciclopèdies, Internet, … i moltes altres persones i coses ens poden ensenyar. De fet, si estam atents, podem aprendre gairebé de tot i de tothom.
Els diaris no només ens informen, també ens poden fer reflexionar i hi podem aprendre moltes coses, o actualitzar coneixements que ja teníem. A continuació us donam uns fragments del Diari de Balears d’ahir, 10-10-09. Indicau quins són informatius i quins poden ser més didàctics. Alguns, són àmbdues coses al mateix temps. A cada frase s’inclou el nom de l’autor i la pàgina on apareix.

1) Califòrnia és la vuitena economia del món. (J.M. Llauradó, pàg. 3).
2) Els nostres avantpassats mallorquins, valencians i catalans romangueren exclosos de poder anar a Amèrica fins al segle XVIII (Jordi Caldentey, pàg. 4).
3) El mallorquí Antoni Mut ha fet 105 anys i ho ha celebrat amb els amics i familiars en el centre de persones majors de Son Gotleu. (Pep Verger, pàg. 5).
4) Això té tan mala ferida [la situació política actal] que es curarà de bon de veres. És tan grossa l’hemorràgia que entre tots la taponaran. (Joan Riera, pàg. 7).
5) L’exconsellera d’Educació, Bàrbara Galmés, farà d’assessora al gabinet d’Antich. (Lluís Planas, pàg. 8)
6) L’Executiu ha anunciat una inversió de 15 milions d’€ per a la reforma del poliesportiu de Son Moix, que fa dos anys va quedar inservible a causa de les tempestes. (LL.P., pàg. 8).
7) L’EMT regala 25 bicicletes als guanyadors d’un concurs. (E. Borràs, pàg. 11).
8) Del 5 al 12 d’octubre de 2009 se celebra a Vilafranca la 8ena. Fira de Teatre Infantil i Juvenil de les Illes Balears. (anunci, pàg. 15).
9) “No m’ho esperava ni considero que ho merexi”, digué Barack Obama en saber que és el nou premi Nobel de la Pau. (agències, pàg. 20).
10) Ja podeu suposar que la paraula vacuna és un gran castellanisme, i que en lloc seu caldria dir vaccí. (Gabriel Bibiloni, suplement L’espira).
11) Els professors s’estimen més torturar els alumnes amb l’ortografia que comunicar-los amor per la literatura. (Carles Cabrera, profesor i escriptor, suplement L’espira).
12) Woody Allen pensa igual que Groucho Marx, que deia “Aquest són els meus principis i si no li agraden, en tenc d’altres”. (J.C. Romaguera, suplement L’espira).
13) Hem d’esperara que es compleixi el refrany popular que diu “després del Pilar, el temps comença a canviar”. (Joan Barceló, pàg. 27)
14) Allò que Nicole Kidman usa per mantenir la cara lliure d’arrugues no és Botox, sino que du els cabells recollits en una coa exageradament tensa, de tal manera que els músculs facials s’allisen. (agències, pàg. 28).
15) Igual que Zeus va comdemnar el jove tità Atlas a portar el pes del cel sobre les espatlles, en el segle XXI són altres joves titans –diguem-los Cristiano Ronaldo o mecí—els que semblen castigats a dur tot el pes de les esperances de milers d’aficionats al futbol. (Julián Serrano, pàg. 29).
16) Si el baró Pierre de Coubertain aixecàs el cap, se sorprendia que el golf hagi tornat al programa dels esports olímpics a Rio 2016. (Efe, pàg. 36).
17) Els carrers del París del segle XVII eren con els de la gran majoria de les ciutats: bruts, enfangats, estrets i tortuosos. (Miquel Ferrà i Martorell, pàg. 42).
18) Fa les paus, es torna fer amic. SOLUCIÓ: Reconcilia. (passatemps, pàg. 43).

De moment, has de llegir aquests titulars i reflexionar. Si vols, els pots cercar al diari (versió digital o en paper), però no cal, basta que recapacitis. Més envant, a clase, el professor fara una sèrie de preguntes a partir d’aquests 19 fragments. Sí, n’hi ha 19, però un, el corresponent a la pàg. 48, ha hagut de ser censurat, i el guardarem per quan sigueu alumnes de Batxillerat, que, de moment, encara sou unes criatures massa innocents. Hehehe.
Hi haurà preguntes de tot tipus. Per exemple, demanarem la vostra opinió de determinades notícies, a veure perquè algunes expressions van entre cometes o en cursiva, qui era el baró de Coubertain i com sabem que és mort?, qui és Bàrbara Galmés i com sabem que encara és viva?, a quina secció del diari inclouríem cada notícia, per què algunes vegades no posa el nom de l’autor, què significa el claudàtor [] del fragment 4?, cerca alguna metáfora, comprova les lletres majúscules (en concret, per què “Executiu” va amb mayúscula?), ¿ per què en el fragment 11 no només diu el nom de l’autor, sinó també la seva professió?, hi ha tres fragments que parlen de la festa del 12 d’octubre, quina notícia és actual i quina del passat, quins personatges mitològics apareixen, etc.
Ara pensau que, si d’un diari podem aprendre tantes coses, també podríem aprendre molt de veure tres hores diàries de TV (si poguéssim escollir els programes adequats, és clar i abandonàssim el “telefems”).
ParísGroucho_Marxcristiano ronaldo

11 Octubre 2009 - Posted by | Uncategorized

1 comentari »

  1. En clase ens diràs quina notícia és la de la pàgina 48?

    Comentari per zandalie | 18 Octubre 2009 | Respon


Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: